Carina Tenor. Foto: Sterling Nilsson.Carina Tenor. Foto: Sterling Nilsson.

Viktigt med hyperlokal journalistik

Den 8 maj bjöds ett 30-tal journalister in till Södertörns högskola för att träffa två av skolans forskare och ta del av en deras undersökning om hyperlokala medier.

På plats fanns Robin Nilsson och Sterling Nilsson, representanter från den hyperlokala nättidningen Älvsbyn Just Nu, för att del av den intressanta undersökningen som de är med i.

– En mycket givande dag. Där behållningen är att vi känner att vi inte varit helt fel ute i vår satsning, säger Sterling.

Bristen på lokal bevakning i landets mindre orter är ett faktum, istället prioriteras de större samhällena. Den bevakning som väl kommer från de större medierna ger oftast en steril och skev bild av verkligheten i de mindre samhällena. Detta har lett till att allt fler journalister valt att satsa på hyperlokal journalistik, genom att starta upp en lokal nyhetssajt på sin hemort.

Tanken med den hyperlokala journalistiken är bland annat att ta upp det som vanligtvis inte syns i de vanliga medierna, exempelvis någon mindre händelse eller granskning av kommunens politiker och tjänstemän. Större delen av arbetet sker oftast på ideell basis, eller genom finansiering av lokal annonsering.

Det nya fenomenet har lett till att journalisterna och forskarna Carina Tenor och Gunnar Nygren, från Södertörns högskola, valt att starta ett forskningsprojekt för att kartlägga det hyperlokala medielandskapet. Under en tid har de båda intervjuat ett antal hyperlokala medier från olika delar av Sverige, från norr till söder, för att få reda på mer om fenomenet och hur framtiden för dessa ser ut. Bland annat dess styrka och svagheter. Oftast handlar det om ett brinnande intresse för lokal journalistik, men med dock en ekonomi som inte går runt.

Text: Robin Nilsson

Senast uppdaterad 2017-05-12

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.