Linus Granberg, VD på Granbergs Buss. Foto: Sterling NilssonLinus Granberg, VD på Granbergs Buss. Foto: Sterling Nilsson

Granbergs buss växer

Bussbolaget och familjeföretaget Granbergs Buss har sedan starten 1951 vuxit och blivit ett anrikt företag, både i Älvsbyn och i Norrbotten. I dagsläget drivs företaget av en tredje generation Granbergare, med Linus bakom ratten som VD.

För 68 år sedan grundade Erik Granberg bussbolaget, och nuvarande fordonsflottan, Granbergs Buss. Efter pensioneringen tog sönerna Lars-Erik och Mats över ratten och fortsatte i faderns hjulspår. Under åren 2006 – 2013 drevs bolaget av det franska företaget Veolia Transport.

– Vi stod inför en generationsväxling och det fanns just då inga tankar på att ta över. Men 2013 valde vi att köpa tillbaka företaget från Veolia och det känns jättebra. Det är ju ett familjeföretag, jag har själv jobbat här sedan 2002, säger Linus Granberg, VD på Granbergs Buss.

Foto: Sterling Nilsson

Foto: Sterling Nilsson

Fortsätter att expandera

Sedan övertagandet har flottan vuxit sig allt större och större. Företaget har i dagsläget runt 100 anställda och 50 fordon som rullar på vägarna runt om i Norrbotten. I nuvarande stund finns företaget representerat i områdena Älvsbyn, Boden, Luleå, Piteå och Arvidsjaur. Men efter ett nyförvärv har företaget expanderat längre norrut.

– Det dök upp ett tillfälle att förvärva ytterligare ett bolag, så från och med i juni tar vi över Johanssons Bussar i Kalix. Det handlar om ungefär 20 fordon till som kommer att gå i Kalix, Överkalix och i Övertorneå.

Förutom att rulla på de norrbottniska vägarna arrangerar även företaget olika former av resor utanför länsgränserna. För två år sedan hölls en lyckad kulturresa till Dalarna och inspelningen av TV-programmet ”Moraeus med mera”. Härnäst väntar ytterligare resor, både tillbaka till Dalarna men även en fiskeresa till norska Lofoten.

Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #1, 2019

Text: Robin Nilsson

Senast uppdaterad 2019-04-23

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.