Nye landshövdingen svävade på moln när han besökte Älvsbyn för första gången

BILDEXTRA: Nye landshövdingen Björn O Nilsson kom bokstavligen som fallen från skyarna när han besökte Älvsbyns kommun för första gången. Det gjorde han i sällskap av representanter för organisationen Folk och Försvar. De landade med helikopter på Provplats Vidsel.

– Vilken häftig färd. Piloten hovrade över Storforsen så att vi kunde få fina bilder, sa en glad och uppspelt landshövding.

Som forskare, företagsledare och elitidrottsman (elva SM-guld i friidrott på 800 och 1500 meter) har Nilsson varit med om mycket. Men inte att flyga in med helikopter och landa på Europas största landbaserade provområde.
– Det var någonting nytt. Faktiskt mitt första förbandsbesök i Norrbotten. Som VD för Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, gjorde jag dock en hel del besök på olika förband, berättar Nilsson som är förlåten.

Nybliven hövding

Han har endast innehaft sitt nuvarande ämbete i tolv dagar.
– Norrbotten är ett stort län. Fantastiskt spännande, fascinerande och mångfasetterat.

På provplats Vidsel blev sällskapet väl mottagna av Mats Hakkarainen, provplatschef, och Jonas Malmqvist, projektledare.
– Jag har varit chef här i 5,5 år men går i pension om åtta dagar, förklarade Hakkarainen, en av männen bakom den militära crossboardertraining som vuxit fram på senare år.

Mats internationell föregångare

Det innebär att länder övar tillsammans – även försvarsmässigt.
– Att flyga från Luleå till F17 i Ronneby kräver en hel tank. Dit är det 170 mil. Sträckan till Rovaniemi är är mindre än en femtedel. Nu har vi även samövningar med Bodö.

Provplats Vidsel drivs och ägs av Försvarets materielverk, FMV, och har en viktig funktion att fylla. Men inte bara för Sverige. Många nationer använder sig av provplatsområdet som är det största landbaserade i Europa.

– Vi verkar i ett glesbefolkat område. Även luftrummet är relativt fritt. Det är en tillgång i provverksamhet, betonade både Hakkarainen och Malmqvist.

Samma intressen som samerna

De fick frågan hur samerna ställde sig till verksamheten.
–  Vi har ett bra samarbete. Visst kan förhandlingarna om ersättning bli tuffa men i grund och botten delar vi samma intressen. Vi vill inte ha gruvor, vindkraft och skogsavverkning på vårt område. Dessutom är samerna våra ögon och öron ute i det vidsträckta området, förklarade Hakkarainen.

Maud har varit med förr

Kvällen avslutades med en middag och diskussioner kring försvaret i norr. Där medverkade även Helena Öhlund kommunalråd i Älvsbyn.
Maud von Heijne är generalsekreterare i organisationen Folk och Försvar. Inte någon av de mer kända för gemene man.
– Folk och Försvar bildades efter andra världskriget för att bygga en brygga mellan allmänhet och Försvarsmakten. Vi informerar och utbildar personer i försvars- och säkerhetspolitiska frågor, förklarar Maud som till skillnad från vår nye landshövding långt ifrån var någon nykomling i Vidsel.
– Nej (skratt), jag har jobbat på FMV under Viggen-eran. Så då blev det bra många besök på RFN, som provplatsen då förkortades till.

Naturlig skönhet

Folk och Försvar bidrar till kunskapsspridning och debatt om allt från klimathot och cyberattacker till försvarsindustrin, internationella insatser och genusperspektiv på säkerhetspolitik. Organisationens Rikskonferens är fortfarande den årliga höjdpunkten i den försvars- och säkerhetspolitiska debatten. Konferensen arrangeras idag på Sälens Högfjällshotell och samlar 300 deltagare.

Natten mellan tisdag och onsdag tillbringade dock delegationen på ett annat vildmarkshotell, nämligen Hotell Storforsen. På onsdagsmorgonen väntar guidad tur med Conny Granlund som ciceron.  Mitt i allt prat om bomber och granater var det nog Storforsens skönhet som trots allt tilldrog sig mest intresse.

Sammanhållande för hela programmet är Ulf Lindgren, tidigare kvalitetschef på flygflottiljen F21, surströmmingsgeneral, arrangör, kreatör och idéspruta.

Senast uppdaterad 2020-07-08
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.