Yttrande och dom

I veckan har vi haft besök av Bolidens Anders Forsgren. Anders informerade kommunfullmäktige om processen för gruvetableringen i Laver. Därefter hade vi möjlighet till enskild överläggning.

Det processteg som vi befinner oss i är en bearbetningskoncession. Boliden har sökt en bearbetningskoncession för Lavergruvan hos Bergsstaten. Sedan har både Länsstyrelsen och Boliden yttrat sig i frågan. Därefter har både Boliden och Länsstyrelsen kompletterat sina yttranden till Bergsstaten.

Under våren kommer Bergsstaten med sin dom. Säger Bergsstaten ja till en bearbetningskoncession kommer Länsstyrelsen med hög sannolikhet att överklaga till regeringen. Om Bergsstaten säger nej till en bearbetningskoncession kommer Boliden med hög sannolikhet att överklaga till regeringen.

De ovan beskrivna är min uppfattning i frågan. Jag är medveten om att det florerar rykten om att Länsstyrelsen redan har fastställt sin dom om bearbetningskoncessionen och att Boliden har överklagat. Dessutom finns det ett rykte om att Länsstyrelsen kommer att säga nej i sin dom om bearbetningskoncession och att Boliden kommer att överklaga.

Jag respekterar att det finns andra uppfattningar i frågan, så låt oss vänta och se vem det blir som fastställer eller har fastställt beslutet om bearbetningskoncessionen. Mitt stalltips kvarstår, det blir Bergsstaten som beslutar i frågan. Blir det överklagan så går sedan frågan till regeringen.

Så sammanfattningsvis är det viktigt att skilja på yttrande och dom.
Tack för att ni tog er tid!

 

Pär Jonsson
Näringslivschef
Älvsbyns kommun

Senast uppdaterad 2016-02-19

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.