Museum Vidsel Testrange

Vidsel Testrange

Norrbotten är en viktig del av Sveriges ekonomiska tillväxt med sina rikedomar inom råvaror. Länet har ett strategiskt läge vid Arktis mellan Norges oljetillgångar och Rysslands mineraltillgångar. Omvärldens intresse för regionen har ökat de senaste åren. Det handlar om tillgångar av olja och gas samt mineraler som har blivit åtkomliga i Arktis på grund av klimatförändringarna.

Mot bakgrund av omvärldsutvecklingen har riksdag och regeringen gett Försvarsmakten uppdraget att stärka den svenska försvarsförmågan. Norrbotten har ett unikt läge för test och övningsverksamhet. Det finns stora ytor, öppet luftrum, arktiskt klimat i kombination med kompetens, teknik och infrastruktur. För att hitta liknande förutsättningar får vi gå utanför Europa.

En betydande del av Sveriges arme och flygvapen finns representerade i länet. Försvarsmakten har cirka 2700 direkt anställda i Norrbotten. Vidsel Testrange, tidigare benämnd RFN, har cirka 150 anställda. Till det kommer servicetjänster inom exempelvis besöksnäringen. Vidsel Testrange ger cirka 6 000-8 000 gästnätter per år.

Vidsel Testrange har uppdraget att tillhandahålla tester till den svenska Försvarsmakten men även att erbjuda överskottskapacitet till andra försvarsmakter och militärindustrier. Det stärker kompetensen och minskar kostnaderna för Försvarsmakten. Beslut om utländska kunder sker hos regeringen.

Tillsammans med Förvarsmakten, Länsstyrelsen samt Boden, Luleå, Arvidsjaur, Jokkmokks och Älvsbyns kommun har vi bildat RSF, Regionalt Samverkansforum. Vi arbetar vi för att utveckla och stärka Norrbotten. Syftet med RSF är att samordna, uppmärksamma och tillvarata den ömsesidiga nyttan av länets försvarsanläggningar som finns för samhället.

Genom åren har vi inom RSF tagit emot många gäster till regionen, främst politiker från Sverige. Vårt fokus är att skapa förståelse för möjligheterna med test och övning i vårt län.

Det handlar om någon dags rundresa till våra försvarsanläggningar. Nästan samtliga gäster besöker Vidsel Testrange och dess museum. Ett välordnat museum, uppbyggt av eldsjälar, som speglar utvecklingen sedan starten i slutet av 1950-talet.

Över sommar gör jag ett uppehåll, nästa krönika kommer fredag den 26 augusti.

Tack för att ni tog er tid!

Pär Jonsson
Näringslivschef
Älvsbyns kommun

Senast uppdaterad 2016-06-09

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.