Område för etablering av datacenter

Varför satsning på datacenter i Älvsbyn?

Historiskt har Älvsbyns vuxit fram som en skogsarbetarkommun. När skogsbruket genomförde sina rationaliseringar under 60- och 70-talet så halverade de flesta skogskommunerna i länet sin befolkning. Läs Arvidsjaur, Överkalix, Övertorneå och Pajala.

Älvsbyn har inte halverat sin befolkning utan vi har minskat vår befolkning från 9600 invånare år 1980 till 8200 invånare år 2015. Varför har inte Älvsbyn halverat sin befolkning? Svaret finns främst i Älvsbyhus, Polarbröd samt RFN. Utan dessa företag hade skattekraften i kommunen varit betydligt lägre. Vi har även ökat i totalt antal företag, från 708 företag år 2008 till dagens 810 företag.

I samband med en gruvetablering av Lavers dignitet har vi sett över vår näringslivsstruktur. Vi är och kommer att bli allt mera produktionstung. Inför framtidens utmaningar har vi valt att balansera näringslivsstrukturen där vi ser en tillväxt inom informations- och kommunikationssamhället.

Sommaren 2014 startade vi en översyn om förutsättningarna för etableringar inom datacenter. Vi granskade åtta olika platser för etableringar, där endast en plats var intressant, det var i vårt framtida industriområde Nyfors. Vi gick sedan vidare med en djupare utredning av området i Nyfors som var mycket intressant. Det är en ”Green field”, vilket innebär att vi säljer mark.

Det finns 4 starka skäl till marknadens intresse för området i Nyfors:

  1. Vi har kapacitet med ström, mycket ström. Precis som stambanan går stamnätet för ström via Älvsbyn och söderut.
  2. Vi har en knutpunkt för fibernätets bredband genom Älvsbyn.
  3. Vi har industriområde som är detaljplanerat och klart i kommunens ägande.
  4. Vi har närhet till fjärrvärmeverket för återvinning av energi.

Marknadens försättningar för tillväxt är mycket goda inom datacenter.
Vårt erbjudande paketeras för marknadsföring i bolaget The Node Pole.

Vi ser det som en investering för framtiden.

 

Senast uppdaterad 2015-11-24

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.