Professor tror på gruva i Älvsbyn

Magnus Ericsson professor i mineralekonomi och grundare till företaget Raw Materials Group besökte Älvsbyn i onsdag. Magnus var inbjuden av kommunen för att ge sin bild av råvarumarknaden till kommunens visionsgrupp med gäster.

”Branschen är cyklisk men vi ser en uppåtgående trend vad gäller koppar. Det ser positivt ut de närmaste 10 åren” säger Magnus.

Behovet av metaller har ökat med 5-10 % de senaste 10 åren. Drivkraften är  befolkningsutvecklingen och urbaniseringen. Det handlar om ökande konsumtion och infrastruktursatsningar, främst i Asien. Vilket också är gruvbolagens underlag för bedömningar av framtida behov av metaller.

Den stora efterfrågan av metaller gör att många prospekteringsföretag försöker ta steget upp till gruvföretag. En svår resa med hög risk som kräver ett starkt kassaflöde.

Metaller förbrukas inte de används.
Återvinning av metaller stod år 1995 för cirka 60 % av behovet. I dag står återvinningen för cirka 40 % av behovet. Med den kraftiga tillväxt av metaller och den långa livscykel för ex. ledningar och järnvägsräls tar det mellan 10-100 år innan många av produkterna återvinns. Metaller till återvinningen håller inte samma takt som behovet. Därför ökar antalet gruvor.

Att starta upp en gruva tar tid och de flesta kända fyndigheterna i världen ligger i ogästvänliga trakter. Det handlar om stora kostnader för infrastruktur.

”Tänk på att Boliden är försiktiga i sin företagskultur, de har en låg profil i sina uttalanden” avslutar Magnus.

Magnus Ericsson, professor i mineralekonomi

Magnus Ericsson, professor i mineralekonomi

Senast uppdaterad 2014-11-06

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.