Vy över Älvsbyn Foto Bergslagsbild

Näringslivsprogram och Carmen

Operan Carmen handlar om zigenarflickan Carmen som varken har något förflutet eller någon framtid. Hon lever bara i nuet. För henne är kärleken inget livsprojekt, det är bara en övergående nyck. För Carmen finns ingen förståelse för att välja, hon vill äga allt men inte bevara något, både inom män och ägodelar. Medan vi andra söker lyckan i det varaktiga, finner Carmen lyckan i det obeständiga.

När vi formar Älvsbyns kommuns tillväxt och utveckling kan vi inte bara fånga dagen och leva i nuet som Carmen. Det svåra i strategiarbetet är inte att välja väg, det svåra är att välja bort vad vi inte ska göra. Inom strategiarbete finns det många olika skolor. Den amerikanska modellen fokuserar främst på att förbättra sina styrkor medan den europeiska modellen främst fokuserar på att eliminera sina svagheter.

I början på september samlade vi delar av kommunstyrelsen, samt förtroendevalda från företagarna, köpmanna, LRF, gymnasiets elevråd, Mutcho invandrarförening samt handikapprådet för att forma kommunens tillväxt. Tillsammans formade vi ett näringslivsprogram för år 2017-2018.

Bland de högst prioriterade aktiviteterna för vår kommuns tillväxt finns våra etableringar Laver samt datacenter. En ny aktivitet som kom upp är att synliggöra och stärka den lokala produktionen. År 1988 fanns det 22 jordbruk i drift inom Älvsbyns kommun och i dagsläget finns det 8 kvar. Hur många finns det om 10 år?

Fördelarna med närproducerat har börjat få allt större genomslag. Miljömässig produktion samt kortare transporter är fördelarna, vi tar ansvar för vår egen produktion.

Närproducerat handlar inte bara om livsmedel, det gäller även andra råvaror som skog och mineraler.

Tack för att ni tog er tid!

 

Pär Jonsson
Näringslivschef
Älvsbyns kommun

Senast uppdaterad 2016-09-19

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.