Näringslivsprogram för år 2015-2017

I förra veckan tog vi fram ett nytt näringslivsprogram för Älvsbyns kommun år 2015-2017. Tillsammans med förtroendevalda i Företagarna, Köpmanna, LRF, gymnasiets elevråd samt kommunstyrelsen arbetade vi fram ett näringslivsprogram. Resultatet kommer att presenteras på företagarfrukosten i augusti och sedan kommer det till kommunstyrelsen den 29 september.

Vi började arbetet att följa upp det två år gamla näringslivsprogrammet. Vi följde upp, vad vi beslutade och vad som har blivit gjort. Därefter genomförde vi en SWOT-analys som gav oss omvärldens hot och möjligheter samt våra egna styrkor och svagheter. Som sedan prioriterades för att styra diskussionerna vid nästa steg med beslutfattande.

Historiskt har strategiarbetet förändrats efter förutsättningarna. Tidigare när vi levde i ett bondesamhälle präglades strategiarbetet av att eliminera svagheter. Med tiden blev det flera leverantörer av ex. mjölk. När konkurrensen ökade kompletterades svagheter med våra styrkor. Det handlade om att positionera sig mot kunderna, ex. kvalité och pris på mjölk.

I takt med globaliseringen, när varor, tjänster och kommunikationer ökade i världen, så kom behovet av en bild från omvärlden i strategiarbetet. Konkurrensen var inte längre vilken mjölk vi skulle köpa till våra måltider utan nya trender skapade nya behov. Ett exempel på vad man kallar paradigmskifte är när mjölken ersattes av andra måltidsdrycker. Konkurrensen kom inte längre från andra bönder utan ex. kolsyrat mineralvatten blev ett hot för en del men samtidigt en möjlighet för andra.

När vi tar fram ett näringslivsprogram för en liten kommun som Älvsbyn, som ligger geografisk i en av de sist koloniserade delarna av Europa, så räcker det inte med att ta fram våra egna styrkor och svagheter, vi måste även granska omvärldens hot och möjligheter. Glöm inte att gruvboomen i Norrbotten drivs av konsumtionen i främst Asien.

Inom hållbarhet är lokalproducerat en intressant möjlighet för Älvsbyn.

Senast uppdaterad 2014-11-07

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.