Humlor kan flyga

 

Det svenska företagandet består nästan uteslutande av små och medelstora företag. Om man tittar på enmansföretag så är det 75 procent av samtliga företag. Dessutom representerar företag med 0-9 anställda 96 procent av det svenska näringslivet.

När jag träffar många av småföretagarna och lyssnar på deras affärsplaner och ekonomiska prognoser funderar jag ofta på deras lönsamhet, kan de verkligen ta ut lön för alla timmar? Bristen på väldokumenterade affärsstrategier balanseras upp med ett engagemang och en handlingskraft som vi inte kan underskatta. Dessutom ser jag en stolthet med den identitet som företagarrollen medför. Ofta tänker jag på humlan vid dessa samtal.

En långlivad myt om humlor är att de enligt fysiska lagar inte borde kunna flyga, och att det är en gåta att de ändå flyger. Enligt vad 1930-talets aerodynamiker kände till, i form av aerynamikens grundlagar – så borde inte en humla kunna skapa tillräckligt med lyftkraft på grund av sina relativt små vingar, låga flyghastighet och tyngd. Men det är dock inget bevis på att de inte kan flyga, snarare ett bevis på att humlor inte kan glidflyga. I verkligheten karakteriseras humlans flykt av en oscillerande vinge, som mer påminner om ett helikopterblad, än en flygplansvinge. Utöver det skapar humlevingens form och rörelsemönster en luftvirvel precis ovanför vingen och den ger upphov till ökad lyftkraft.

Fram för allt är jag imponerad av den flexibilitet som småföretagare uppvisar. När en affärside börjar sina så är de snabba på att tillämpa nya. Dessutom kan de ofta hantera olika affärsidéer samtidigt. Var får de all sin energi och sitt engagemang ifrån?

Är verkligen alla deras affärsidéer lönsamma?

Låt oss konstatera, humlor kan flyga!

Tack för att ni tog er tid!

 

Pär Jonsson
Näringslivschef
Älvsbyns kommun

 

Senast uppdaterad 2016-10-11

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.