Einar Knutsen och Sofia Sund i aktion.

Gräv där du står – det mesta är ogjort

Torsdag kväll genomfördes ett seminarium om utveckling av besöksnäringen. Einar Knudsen delprojektledare presenterade det nya Eu-projektet för Swedish Lapland. Projektet har till syfte att utveckla besöksnäringen i Norrbotten samt Skellefteå och Sorsele kommun. Projektet är indelat i tre delprojekt, destinationsutveckling, affärs-/produktutveckling samt marknadsföring. Projektet har en total budget på 152 miljoner för de kommande åren.

Därefter berättade Yngve Bergqvist sin historia om utvecklingen av Ice Hotell i Jukkasjärvi. Rubriken var; gräv där du står – det mesta är ogjort. Yngve berättade om hur iden med isbaren och ishotellet växte fram till ett företag med 100 miljoners omsättning. Det var verkligen en berättelse som fängslade deltagarna.

Kommunens roll är att informera och marknadsföra destinationen. Företagens roll är att marknadsföra och sälja produkter. Från kommunen har vi minskat budgeten för turistinformation samtidigt som vi har ökat budgeten för destinationsutveckling och marknadsföring, en anpassning till marknadens behov.

För att säkerställa en helhetssyn vid våra beslut startar vi upp ett destinationsråd med fem deltagare från besöksnäringen. Destinationsrådets roll blir att besluta om aktiviteter i våra turistprojekt. Deltagarna har utsetts av styrelsen för Företagarna där även Köpmannaföreningen finns representerad. Destinationsrådet består av:

Sofia Sund                          Älvsbyns kommun
Lotta Berglund                   Hotell Storforsen
Sandra Granström              Cafe Storgatan
Mikael Karlsson                  Älvsby El
Marcell Köppe                    Marknadsföring
Rikard Öhman                    Udda äventyr

 

Pär Jonsson
Näringslivschef
Älvsbyns kommun

Senast uppdaterad 2015-12-01

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.