Funderar på det där med människor

Vad innebär det egentligen att vara människa?  Definitionsmässigt tillhör vi homo sapiens. Homo är latin och betyder man eller människa i fysisk bemärkelse. Vi är många homo sapiens eller människor i nuläget, närmare bestämt drygt sju miljarder. De äldsta fynden av homo sapiens kommer från Riftdalen i Afrika och inom vetenskapen har vi hyfsad koll på människokroppens uppbyggnad och utveckling.

Låt oss gå vidare med den andra delen av begreppet homo sapiens, nämligen sapiens. Sapiens är latin och betyder vis. Hur är man när man är vis, kan man fråga sig? Vetenskapen är något tunnare och det finns kanske lite diffusare nyans över begreppet. I vardaglig betraktelse ser vi vishet som insiktsfull, förnuftig och klarsynt. Intelligens är att äga kunskap och se samband  medan vishet det är en dimension till, det handlar om att se de gråa nyanserna mellan svart och vitt samt att förstå effekter av beslut.

Att vi är intelligenta är inte samma sak som att vara vis, en intelligent människa kan i vissa fall vara en oförståndig person. Vis blir man med ålder, kunskaper och erfarenheter. En vis människa är ofta en person som har förvärvat kunskaper och som genom erfarenheter genomgått en beteendemässig och känslomässig utveckling.

Ett exempel på visdom:
Indianpojken kände en kamp mellan det onda och det goda inom sig. Därför sökte han upp den gamle indianhövdingen och berättade om sitt dilemma. Det känns som att jag har två vargar inom mig, beskrev pojken, den ene är ond och den andra är god. Vilken kommer att vinna, frågade pojken? Indianhövdingen svarade; den vargen som du matar, det är den som kommer att vinna.

Visdom är inte ett resultat av bildning utan av ett livslångt försök att nå den.
Citat Albert Einstein.

 

Pär Jonsson
Näringslivschef
Älvsbyns kommun

Senast uppdaterad 2016-03-11

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.