Magnus Hall vd Vattenfall vid föreläsning framtidens el

Framtidens energi

Onsdag kväll hade jag förmånen att lyssna till Magnus Hall, vd på Vattenfall. Det var ett möte i Vetenskapens hus i Luleå som arrangerades av Ingenjörsvetenskapsakademin.

Magnus presenterade 4 trender i sin syn på framtidens el.

Ökad kundmedvetenhet
En ökad medvetenhet om hållbarhet hos kunderna har påverkat energiföretagens strategi. Det går inte längre att blunda i frågan. Vidare ser vi en transperens inom vår kommunikation, vi måste leva som vi lär.

Lokala energilösningar
Den ökade graden av den lokala produktionen från fjärrvärme till solceller. I Tyskland är solcellerna väl utbyggda i bostäder med en överproduktion som säljs till ”nätet”. Den lösningen ser regeringen på i Sverige men det krävs en lagändring.

Krav på produktion med låga CO2 utsläpp
En försäljning av produktionen av brunkol i Tyskland är påbörjad. Däremot ska Vattenfall finnas kvar med sina nät och sin marknad i Tyskland. Brunkolsbrytningen har skadat varumärket och passar inte in i framtidens Vattenfall.

Distributionsnäten
Distributionsnäten har ökat i betydelse och kommer att öka ytterligare med åren. Drivkraften är det lokala produktionslösningarna i båda riktningarna, både köp och försäljning i det lokala nätet. Därför satsar Vattenfall på att äga de lokala näten. Stamnäten i Sverige är en samhällsfunktion och ägs av Svenska Kraftnät, en myndighet inom regeringen.

Vidare pekar Magnus på en prognos med fortsatt lågt elpris de kommande 5 åren. Det som kommer att påverka elpriset är nedmonteringen av kärnkraften som står för cirka 25 % av vår elförsörjning. Det kommer att påverka prisbilden. Särskilt i ett läge där det inte går att räkna hem investeringar inom vind och solkraft.

Föreläsningen avslutas ytterligare en trend. Vi går allt mer mot en högre grad av reglering av elmarknaden vilket att ger att marknadsrisken minskar men den politiska risken ökar.

Pär Jonsson
Näringslivschef
Älvsbyns kommun

Senast uppdaterad 2015-05-08

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.