Olika målgrupper för byaföreningarnas arbete

För vem utvecklar vi byarna?

Byaföreningarna har allt mer tagit över ansvaret för byarnas utveckling. Tidigare fyllde idrottsklubbarna en större roll i det syftet. Vart är vi på väg med byarna och hur ska vi nå dit?

Under de senaste decennierna har det byggts och renoverats i många av våra byagårdar. Byaföreningarnas mål handlade främst om att färdigställa byggnationerna. När de flesta av byarna har egna lokaler förflyttas föreningarnas fokus allt mer till aktiviteter. Några av byarna sticker ut lite mer än andra de senaste åren. Vi ser en tydlig trend på en ökad grad av struktur och styrning i byaföreningarnas arbete.

Ett exempel på en ökad grad av struktur är Vistträsk, där byaföreningen är duktig på att organisera arbetet i olika grupper, de har tre olika arbetsgrupper, inflyttning, skola och trivsel. De bedriver även olika arrangemang året om och de har en egen tidning. Mötesplatsen är Mejeriet och arbetet leds av ordförande Henry Lindgren.

Ett annat exempel är Korsträsk strategiska inriktning på barn som målgrupp. Jenny Lundkvist och Lena Gran är duktiga på att skapa aktiviteter för barn. De kommunicerar även sina aktiviteter i sociala medier på ett föredömligt sätt. Mötesplatsen är byagården och byaföreningen  arbetar även med aktiviteter till olika målgrupper, ex. bingo- och hockeykvällar. Byaföreningens arbete leds av ordförande Håkan Nygren.

En tydlig trend är att byaföreningarnas fokus breddas från trivselaktiviteter till andra former av utveckling. För att säkerställa styrningen av byns utveckling har allt fler byar tagit fram en verksamhetsplan med en tydlig framtida inriktning för byn. Därefter är det styrelsens ansvar att verkställa byns utveckling. Resan startar med att identifiera målgruppen, för vem utvecklar vi byarna?

 

Nog finns det mål och mening med vår färd men det är vägen som gör mödan värd.
Citat från Karin Boye

 

Pär Jonsson
Näringslivschef
Älvsbyns kommun

Senast uppdaterad 2015-03-11

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.