Effekten av en gruva i Älvsbyn

P&H grävmaskin används vid lastning

I veckan har vi besökt Bolidens Aitikgruva i Gällivare. Det är häpnadsväckande hur vi något grånade herrar i övre medelåldern imponeras av gruvans maskinpark, vilket vi inte erkänner offentligt. Vi beter om som skolpojkar när vi klättrar upp på en av de 22 CAT-truckarna eller på en av P&H-grävarna. Själv minns jag mina år på sena 70-talet när jag tillbringade många veckor med att serva motorer och växellådor på deras truckar i Aitik. Det var faktiskt intressantare att renovera en Cummins v12:a än svärfars Opel-motor.

För en kommun handlar arbetet med en gruvetablering i Laver om olika dimensioner.  Det primära är att säkerställa etableringen. Det handlar om möten med Boliden, att säkerställa infrastruktur exempelvis vägar och godsterminal, kontakter med andra myndigheter. Den andra dimensionen är att säkerställa den kommunala effekten av etableringen. Finns det bostäder, skolor och jobb till medföljande, har vi lokaler till industrier och tjänstesektorn så kan vi stärka den kommunala nyttan till oss alla. Hur kan företag i kommunen få nytta av en etablering? Vår roll är också att informera berörda intressenter.

Tidigare i höst har vi besökt gruvan i Pajala. Mycket intressant att ta del av kommunens effekt från gruvan. På några år har villapriserna stigit med 100 procent, antal högstadieelever som vill gå gymnasiet i Pajala har ökat från 45 procent till 87 procent, med samma lokaler och lärare. Det är både pojkar och flickor som stannar. Kan det vara framtidstron? Samtidigt är det viktigt att påpeka att produktionen i gruvan inte har startat än. Moderna gruvor har många intressanta arbeten. Det finns t. ex 85 olika yrkeskategorier i gruvan, där Nortlands har som mål att rekrytera 50 procent kvinnor.

När vi arbetar med nya etableringar är det viktigt att tänka på det befintliga näringslivet i Älvsbyn som baseras på etablerade företag som exempelvis Älvsbyhus, Polarbröd och ”RFN” samt ex. Arctic Falls, Bröderna Öhman och Bergsteknik. En ny gruvetablering i Laver är i alla fall en bra bonus!

Översiktbild från dagbrottet

Senast uppdaterad 2014-11-07

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.