Tunneln till hissen vid Örnnästet. Historisk mötesplats under andra världskriget.

Det där med ledarskap

I min yrkesroll både som företagare, konsult och chef har jag haft förmånen att träffa olika kategorier företagare genom åren. Företagsledare i stora koncerner som söker trender med fokus på marknad och omvärlden. Vd i mellanstora företag som driver effektiviseringsprogram och småföretagare med fokus att leverera till dagens kunder. Det har olika förutsättningar och tidsperspektiv. Men en sak har de gemensamt, de är bara människor.

De första åren som konsult övervärderade jag min kompetens vid de olika uppdragen till företagsledarna. Med åren insåg jag att de hade bra koll men behövde ofta ett bollplank i olika frågor. Det är ensamt på toppen. När åren gick förstod jag mera och mera att det var de som tankade över kompetens till mig i våra samtal.

Många företagsledare tänker ofta i liknande modeller vad gäller både hårda och mjuka frågor. Det som främst skiljer dem åt är deras förmåga att fokusera på rätt frågor, verksamhetens behov, det är viktigare än att hitta svaren.

Under åren har jag varit med om många olika incidenter. Vid ett tillfälle satt jag i ett möte med en vd i ett större företag när vi hastigt avbröts av hans sekreterare för ett brådskande telefonsamtal. Sonen befann sig i alperna med bergsklättring och pengarna hade tagit slut. En akut fråga för en familjefar. Jag har tagit del av  deras med och motgångar både yrkesmässigt och privat.

Genom åren har jag sett några gemensamma personliga drag för framgångslika ledare;
– prestigelösa människor med betydligt mera fokus på verksamheten än på sig själv.
– trygga människor med god självinsikt.
– förståelse för olika perspektiv, inte bara sitt eget.
– klarar avvägningen mellan dialog och diskussion, vet när de ska lyssna och när de ska prata.

”En ledare är en person som ser mer än andra ser, som ser längre än andra ser och som ser innan andra ser.” – Leroy Eimes, författare och ledarskapsexpert

 

Pär Jonsson
Näringslivschef
Älvsbyns kommun

Senast uppdaterad 2015-11-06

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.