Boliden Rönnskärsverken

Boliden, världsbäst inom återvinning

I slutet av augusti besökte vi Bolidens Rönnskärsverken i Skellefteåhamn. Syftet var att ta del av process och förädling av produkter inom koppar.

Vi blev väl mottagna av platschef Åke Roos och informationschef Ann Lundholm. De presenterade processen för främst koppar. Produktionen för koppar ger 217 000 ton/ år att jämföra med guld 13 ton/år, silver 479 ton/år.

Cirka 50 % av råvaran kommer från egna gruvor, främst Aitik, 33 % kommer från återvinning och resterande från gruvor i andra delar av världen, främst Chile.

För Boliden är säkerhet och miljö viktigt. Säkerheten har haft ett ordentligt genomslag i kulturen för de anställda. När de gäller miljö hade Boliden Rönnskärsverken utsläpp i luften på 3 500 ton/år för år 1970 och med deras miljöarbete har det sjunkit till 3,5 ton för år 2014.

Gruvor och anrikningsverk har precis som bilar utvecklats ordentligt inom säkerhet och miljö. Vilket inte har uppmärksammats på samma sätt som bilarnas utveckling.

Boliden är världsledande inom återvinning av elektronikskrot, de är större än 2:an och 3:an tillsammans. Det viktigaste för Bolidens process med återvinning är att det finns en befintlig process med malm från gruvorna, där finns synergierna för en effektiv process.

Pär Jonsson
Näringslivschef
Älvsbyns kommun

 

Senast uppdaterad 2015-09-03

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.