Biltest växer i Älvsbyn

I onsdags besökte Jonas Jalar, vd Arctic Falls, och undertecknad Arctic Falls nya anläggning i Nattberg. Företaget har sedan tidigare 4 anläggningar i kommunen, Lillkorsträsk, Plantskolan, Vitberget samt Vidsel. Anläggning i Nattberg blir den 5:e anläggningen och den är anpassad för landbaserade tester av däck. Förra vintern var den egentligen tänkt som extrabana men det blev full beläggning hela säsongen. Därför satsar nu Jonas vidare med fler banor och garage i Nattberg.

En del av framgången för Arctic Falls är det tidiga fokuset på landbaserade banor. Redan i slutet på 80-talet investerade den tidigare ägaren Ove Berggren i landbanor samtidigt som konkurrenterna bedrev sin verksamhet på sjöisar. En klokhet och framsynthet som de nya ägarna Erik Lundström, Anderas Jalar och Jonas Jalar har fört vidare.

Arctic Falls är stor inom däcktester, de har ca. 90 % av marknaden för däcktester i Sverige. De skapar årssysselsättning för ca. 20 personer.  Dessutom genererar de ca 8 000 gästnätter per år till kommunen.

Bakgrund

Global marknadsfördelning av vintertest till fordon/fordonskomponenter:

– Europa 45-55%

– Canada/USA 25-30%

– Japan ca. 10%

– Övriga under 10% ( främst, Kina, Nya Zeeland och Ryssland)

Fördelning i Europa:

– Sverige 60%

– Finland 30%

– Alperna 10 %

Alla uppgifter är från TSS.

Senast uppdaterad 2014-11-06

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.