Älvsbyn ökar mest inom turism

Älvsbyns kommun hade år 2012 den största procentuella ökningen av turism för alla orter i Norrbotten, en ökning med 25 %. För Norrbotten som helhet ökade turismen med 3 % förra året. I den undersökningen ingår också Skellefteå. Det här visar siffror från turistorganisationen Swedish Lapland.

I Älvsbyn har övernattning på camping ökat från 4100 gästnätter för år 2011 till 6500 gästnätter för år 2012. Det stora ökningen står hotellen för, där har gästnätterna ökat från 31 500 för år 2011 till 46 500 för år 2012.

Privat har hustrun och jag tillbringat en vecka under semestern i privatturismens värld. Det blev en veckas bilsemester i Skottland, Englands eget Norrland. Vi flög till Edinburgh och bilade runt i norra Skottland och tillbaka till Edinburgh. Det starkaste intrycket under veckan var inte hustruns kommentarer om min körning i vänstertrafik utan det var upplevelsen av en kilometer lång protestantisk marsch genom de centrala delarna av Edinburgh under pompa och ståt. Det handlade inte om religion, det var en politisk maktdemonstration för ett enat Britannien. Det stod det inget om i deras turistinformation.

Vidare studerade vi hur Skottland arbetar med turism. De är duktiga på hygienfaktorer ex. offentliga toaletter. Dessutom kan de samordna och paketera sevärdheterna. Själv fängslades jag av den lilla fiskebyn Ullapool långt upp på västkusten. Dit kommer man via det skotska höglandet. En liten by med en stilla rytm och vänliga människor, det påminner om byarna i Norrbottens inland.

Men vad är turism egentligen? FN:s definition av turism; människors aktiviteter när de reser till och vistas på platser utanför sin vanliga omgivning för kortare tid än ett år för fritid, affärer eller andra syften.

Fakta Sverige:

Gästnätter per boendeform:
Hotell                                            54 %
Campingplatser                             28 %
Privata stugor/lägenheter                8 %
Vandrarhem                                     5 %
Stugbyar                                           5 %

Hotellen svarar för 73 % av övernattningarna och 90 % av intäkterna i hyrda rum. Konferens och affärsresenärer står för 64 % av de sålda rummen på hotellen.
Fakta från Tillväxtverket.

Norrbottens privatturism har en stor potential men vi får inte glömma att definitionsmässigt betraktas affärsresenärer som turism. Den traditionella bilden av en familj som tältar är en svunnen tid. Idag är det affärsresenärerna som står för den största delen av besöksnäringen. I Malmfälten står gruvnäringen för 75 % av gästnätterna och i Piteå älvdal står biltestarna för 100 000 gästnätter per år. Det är dags att höja blicken och hylla biltest- och gruvverksamheterna i länet, de är en viktig motor inom turismen.

Hur kommer en planerad gruva i Älvsbyn att påverka turismen?

Engagerad stensamlare vid en öde strand i nordvästra Skottland

Engagerad stensamlare vid en öde strand i nordvästra Skottland

Dunnottar castle utanför Aberdeen

Dunnottar castle utanför Aberdeen

Senast uppdaterad 2014-11-06

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.