CELLER-i

CELLER-i Implementering

Projekt Celler-i2 ,”Lika bra med CELLER-i” implementering, syftar till att öka andelen laddbara bilar bland offentliga aktörer i vår region och genom detta stimulera andra aktörer att också minska bruket av fossila drivmedel. Målet med projektet som löper under två år är att bidra till en fördubbling av antalet elbilar i regionen.

Projektet är en fortsättning på det första CELLER-i-projektet som syftade till att svara på hur laddbara bilar fungerar i vårt klimat och om de lämpar sig för våra långa pendlingsavstånd. Resultatet av de räckviddstester som genomfördes inom det första projektet visade att räckvidden visserligen blir lite kortare i kallt klimat men att laddbara bilar lämpar sig väl för daglig pendling och att det faktiskt går att spara pengar genom att köra på el.

I det nuvarande projektet genomförs ett mindre antal räckviddstester för nya modeller då utvecklingen av laddbara bilar går fort framåt och det hänt en del sedan det första projektet. Utöver det genomförs workshops i de medverkande organisationerna i syfte att ta reda på vilka fordon som i ett första steg kan vara möjliga att byta ut till laddbara motsvarigheter.

För att sprida kunskap om laddbara fordon genomförs inom projektet ett kombinerat elbilsseminarium och ett elbilsrally under namnet eGP Nordic varje år.

Under det inledande projektet uppmärksammades att, man i studien SELF-i konstaterat att andelen laddbara bilar som säljs till kvinnor är mindre än andelen fordon som drivs på fossilt bränsle. Tanken är att under denna andra fas av CELLER-i projektet komma vidare i arbetet med att försöka förstå om kvinnor och män bemöts på olika sätt och ges olika information när de besöker en bilhandlare. Mot bakgrund av detta ska projektet också skriva och sprida en rapport om miljö och gender inom bilhandeln.

I projektet medverkar följande kommuner: Älvsbyn, Boden, Piteå, Luleå, Jokkmokk, Övertorneå, Arvidsjaur, Pajala och Haparanda stad, samt Region Norrbotten. Projektet finansieras av Tillväxtverket med medel från EU:s regionala utvecklingsfond. Huvudman för projektet är Älvsbyns kommun. Fordonstester som genomförs i projektet sker på en av Arctic Falls anläggningar i Älvsbyns kommun och på allmän väg. Luleå tekniska universitet deltar i projektet genom att utvärdera tester och genomföra studier kring miljö och gender inom bilhandeln.

Kontakt

Robert Granström, projektledare
Robert.granstrom@testsitesweden.com
070-648 00 42

Sofia Lundberg, samhälsstrateg
Sofia.lundberg3@alvsbyn.se
0929-171 88

ESI+logo_c_RGB

Veckans bild

Körcykler_är _såååå_fossilt

Hushålla_med_skattemedel

ZOE_V1_2021

Kona_V1_2021

eGPN_2021_data

Många_laddare_blii_re_2

Krönikor och artiklar

I projektet ingår att kommunicera de resultat från de tester som genomförts inom CELLER-i. Här hittar du länkar till krönikor som vår projektledare skrivit tillsammans med en podd och ett antal artiklar som rör projektet och laddbara bilar i kallt klimat.

https://omev.se/podcast/omev-50-om-atta-testvintrar-kvar-till-2030

https://www.di.se/bil/minusgraderna-forradiska-for-elbilen-sa-okar-du-rackvidden-pa-vintern

https://elbilen.se/artiklar/5-konkurrenter-som-testas-hart-i-vinterklimat-i-alvsbyn

https://www.mestmotor.se/recharge/artiklar/kronikor/20200724/korcykler-ar-inte-2030-de-ar-bara-saaa-fossila

https://www.mestmotor.se/recharge/artiklar/kronikor/20200907/kronika-eller-korcykler-ar-sa-heta

https://www.mestmotor.se/recharge/artiklar/kronikor/20201112/robert-granstrom-buss-pa-hen-bara

https://www.mestmotor.se/recharge/artiklar/nyheter/20201217/vilka-karror-skall-vi-vintertesta

https://www.alvsbynews.se/2021/03/elbilsrally-4

https://www.hemhyra.se/nyheter/nastan-inga-hyresgaster-norrland-kan-ladda-sin-elbil-hemma-hotar-att-bli-en-flaskhals

Senast uppdaterad 2021-10-14

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.