Energirådgivning

Rådgivningen är opartisk, kostnadsfri och teknikneutral och riktar sig till målgrupperna allmänheten, små och medelstora företag, organisationer och föreningar.

Energi- och klimatrådgivare för Älvsbyns, Arvidsjaurs och Arjeplogs kommuner är Erika Groth. Erika Groth har sitt kontor på kommunhuset i Älvsbyn och nås via telefon på 0929-170 63 eller via e-post på erika.groth@alvsbyn.se.

Energi- och klimatrådgivningen syftar till att främja en effektiv och miljöanpassad användning av energi, att minska energianvändningens klimatpåverkan och att bidra till att de av riksdagen antagna energi- och klimatpolitiska målen uppnås.

På den regionala nivån i Norrbotten finns Energikontor Norr. Företag som använder mer än 300 MWh energi per år och vill ha råd om energieffektivisering och hjälp med att söka bidrag för energikartläggning kan kontakta Energikontor Norr.

Energicoachning av små och medelstora företag

Är du en företagare i Älvsbyn som är intresserad av att få gratis energicoachning? Kontakta då Erika Groth via telefon på 0929-170 63 eller via e-post på erika.groth@alvsbyn.se.

Under perioden 2017-2019 bedriver Älvsbyns kommun ett projekt där små och medelstora företag med mindre energianvändning än 300 MWh per år erbjuds energicoachning. Du får en energigenomgång av ditt företag med individuellt anpassade råd om hur du kan minska energianvändningen i just ditt företag. Du får även möjlighet att nätverka och utbyta erfarenheter med andra företag vid seminarier.

Projektet finansieras med pengar från Europeiska regionala utvecklingsfonden via Energimyndigheten. Det är gratis för företag att delta i projektet. Coach för energi och klimat i Älvsbyns kommun är Erika Groth.

I nedanstående video från Energimyndigheten berättar Lottie Jirhage, ägare av Delikatessboden, varför hon valt att ta hjälp av en energi- och klimatcoach.

Vilka företag kan få energicoachning?

Företag inom alla branscher förutom bostadsrättsföreningar, lantbruk och fiske- och vattenbrukssektorn kan söka. För att kunna få energicoachning får företaget maximalt ha 249 anställda och företaget måste dessutom ha en omsättning under 50 miljoner euro och/eller balansomslutning under 43 miljoner euro. Företagets årliga energianvändning måste understiga 300 megawattimmar (MWh) vilket är 300 000 kilowattimmar (kWh).

Tips på var du kan hitta mer information om energieffektivisering och energirelaterade produkter:
Energimyndigheten
Energikontor Norr
Testa din klimatpåverkan:
Klimatkontot (av IVL Svenska Miljöinstitutet)
Klimatkalkylatorn (av WWF och Stockholm Environment Institute)
Klimatvågen (av Energi- & klimatrådgivningen i Stockholmsregionen)

Senast uppdaterad 2018-09-17

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.