Första fasen.Första fasen.

Företagarklimatet i Älvsbyn har dalat i rankingen

I maj publicerades företagsklimatets första del. Ifjol hade Älvsbyn, tillsammans med residentstaden Luleå, Norrbottens bästa klimat. I år tappar däremot kommunen ett par placeringar.

Den 22 maj släppte Svenskt Näringsliv den första delen av undersökningen om näringslivsklimatet i samtliga 290 kommuner. 31 000 företagare och 7000 kommunpolitiker i Sverige har fått svara på en enkät där de betygsätter företagsklimatet i sin kommun. Exempelvis frågor om dialogen mellan kommun och företagare.

– Det är viktigt att politiker och företagare har en god dialog. Om man saknar samsyn kring de frågor som är viktiga i just den egna kommunen är möjligheten till förbättring begränsad, säger Jan-Olov Nordström, regionchef Svenskt Näringsliv Norrbotten.

Älvsbyn faller i rankningen

Ifjol resulterade den första delen åter i en topplacering för Älvsbyn, som hamnade på en förstaplacering tillsammans med Luleå. I år tappar kommunen tre placeringar, efter att ha gått back med 0,4 poäng i det samlade omdömet.

Företagarna i Älvsbyns ordförande Elisabeth Nordström kritiserar Miljö- och byggkontorets nya hantering av tillsynsavgifter.

– Jag är inte särskilt förvånad över årets resultat. Det handlar om kommunens tillämpning av lagar och regler. Jag tror tveklöst att här finns ett samband med den nya hanteringen av tillsynsavgifterna och bristande kommunikation, som skadat förtroendet mellan politiker och företagare, säger Elisabeth Nordström, ordförande för Företagarna i Älvsbyn.

Nu tas krafttag

Älvsbyns kommunalråd, Helena Öhlund, är själv bekymrad över det negativa resultatet. Härnäst väntar en grundlig undersökning för att ta reda på var det har brustit och hur man reparerar det.

– Jag ser allvarligt på tendensen att företagsklimatet har försämrats. Vi kommer att analysera resultatet tillsammans med företagarna och arbeta speciellt med prioriterade områden som omnämns i undersökningen. Det lokala näringslivet i kommunen ska vi värna om och företagen ska uppleva att vi har ett gynnsamt näringslivsklimat i hela kommunen, berättar hon.

Slutresultatet av årets undersökning släpps den 26 september.

Rankning

Klicka på bilden för att göra den stor.

Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #2, 2017

Text: Robin Nilsson

Senast uppdaterad 2021-12-13
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.