Foto: Sterling NilssonFoto: Sterling Nilsson

Anna-Karin skrev historia – blev första kvinnliga kyrkoherden i Älvsbyn

Den 5:e februari 2017 skrevs historia i Älvsbyns församling. Det var nämligen då Anna-Karin Thorngren Bergman blev Älvsbyns första kvinnliga kyrkoherde. – Det känns både spännande och roligt. Jag tänkte själv inte på det att jag blev första kvinnliga kyrkoherde här, berättar hon.

För vidselbon Anna-Karin Thorngren Bergman har tron alltid varit en viktig grundsten i hennes liv. I slutet av gymnasietiden valde hon därför att bege sig till Uppsala och studera till präst. Hon blev prästvigd januari 1996 och redan våren 1997 blev hon anställd i Älvsby församling. Nu exakt 20 år efter hemkomsten har hon skrivit historia, då hon den 5:e februari blev den första kvinnliga kyrkoherden i Älvsbyn.

Blev början på något nytt

I drygt ett och ett halvt år arbetade Anna-Karin som tillförordnad kyrkoherde, samtidigt som hon parallellt läste upp behörigheten. November 2016 blev hon äntligen klar och det var i en fullsatt kyrka som Hans Stiglund, biskop i Luleå stift, presenterade den nye kyrkoherden i Älvsbyn.

– På ett sätt blev det slutet på en intensiv period, samtidigt blev det början på något nytt. För mig blev det en gudstjänst där jag kände mycket värme och glädje. Det var en härlig dag, betonar hon.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Jag tycker att det bästa med att jobba som präst är att jag får jobba med tro. För mig är tron något som är väldigt viktigt. Det är något som kan bära, stötta, ge mål och mening i livet. Sen gillar jag även alla möten med människor, ta del av alla berättelser och tankar om livet. Att bara sitta ner och prata om tro över en kaffekopp i någons kök. Jag får möta alltifrån föräldrar till nyfödda barn, till människor mitt i livet, unga människor, som kanske funderar på ”vad är meningen med livet?” och ”vart är jag på väg?”. Men sen träffar jag även människor i sorg, dem som kanske precis har mist någon anhörig.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?

– Det är väldigt mycket administration. Sen är det även mycket planering, samtal med personal, sammanträden och möten. Någonstans där mitt i så har jag även vanliga prästuppgifter, som begravningar och gudstjänster.

Anna-Karin Thorngren Bergman. Foto: Sara Bohlin

Anna-Karin Thorngren Bergman. Foto: Sara Bohlin

Arbetar för ständig utveckling

Svenska kyrkan i Älvsbyn arbetar ständigt med att utveckla verksamheten och nå ut till fler. Sen en tid tillbaka använder man därför bland annat sociala medier för att nå ut till innevånarna, och samtidigt visa vad församlingen arbetar med. Men än finns det rum för förbättringar enligt kyrkoherden.

– Som kyrka kan jag tänka att vi behöver bli ännu bättre på att berätta om varför vi finns och vad vi gör. Att berätta att vi finns för mer än bara de stora högtiderna. Vi har till exempel personal som besöker dem som kanske aldrig får något besök, vi har körer för barn och vuxna, ungdomsgrupper som är öppna för alla. Majoriteten av våra aktiviteter är kostnadsfria och öppna för alla.

Artikeln är även publicerad i Älvsbybladet #1, 2017

Text: Robin Nilsson

Senast uppdaterad 2021-12-13
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.