Klagomål på katter

Med anledning av att Miljö- och byggkontoret får in klagomål på katter som stör kringboende har vi sammanställt nedanstående information som riktar sig både till klagande och kattägare. Om du känner dig störd av andras katter bör du i första hand vända dig till kattägaren. Du som bor i hyres- eller bostadsrätt kan kontakta fastighetsägaren i de fall ni inte kommer överens om en lösning. Länsstyrelsen ansvarar för djurskyddet.

Olägenhet från katter

Katten är ett kärt husdjur för många människor, men för vissa människor är den ett problem. En del är allergiska och en del är rädda eller tycker inte om katter. Som kattägare måste man visa hänsyn och ta ansvar för sin katt. Tyvärr så gör gärna katten sina behov i barnens sandlådor, på lekplatser och altaner.

Lagen (2007:1150) om tillsyn av katter och hundar säger: Hundar och katter skall hållas under sådan tillsyn som till hänsyn av deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skada eller avsevärda olägenheter (1 §).

Förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd säger i § 36 att husdjur och andra djur som hålls i fångenskap skall förvaras och skötas så att olägenheter för människors hälsa inte uppkommer.

Tips på åtgärder man kan vidta för att slippa katter som förorenar

 • De flesta katter avskyr såväl vatten som överraskningar, trädgårdsslangen eller en hink vatten är ett oerhört effektivt vapen (bör dock användas med förstånd/försiktighet ingen hård vattenstråle och inget varmt vatten!) Efter några vattenduschar inser katten att den här trädgården bör undvikas. Här gäller det att vara uthållig. Det finns även vattenspridare med rörelsesensor som startar när något rör sig inom ett visst avstånd från den.
 • Sätt för nät, lägg över presenning, fiberduk eller liknande för att skydda sandlådor, planteringar och skrymslen där katten vill gå in.
 • I zoo-affärer, trädgårdsbutiker och liknande finns olika medel som har en avskräckande effekt. Strö ut, spraya på det du vill skydda, upprepas efter regn.
 • Strö ut kaffesump i planteringar.
 • Sätt upp en ”Kattskrämma”.
 • Plantera Tibast en väldoftande prydnadsbuske som blommar med röda blommor på bar kvist, luktar starkt och gott. Tibasten är en giftig, lövfällande liten buske.
 • Stänk parfym på jorden, katterna gillar inte doften som inkräktar på deras revir. Proceduren måste upprepas med jämna mellanrum, bland annat efter regn.
 • Använd ”Fullstop” som innehåller rosmarinolja. Man blandar ut det med vatten och sprutar där man inte vill att katterna ska gå.
 • Lägg ut apelsinskal eller pomeransskal där ni inte vill att katterna ska vara.
 • Om man har en nylagd rabatt kan man lägga ut kycklingnät över hela och plantera blommor och lökar i nätrutorna. Alternativ till detta kan vara presenning eller fiberduk.
 • Stoppa ner bambupinnar tätt, tätt i rabatten tills blommorna vuxit upp.
 • Lös upp ett rör C-vitaminbrustabletter i 10 liter vatten, häll på de ställen där man vill ha kattfritt.

Till sist, ge inte upp! Katten kommer kanske att tycka att det är så ogästvänligt hemma hos dig att den väljer en annan plats. Observera, du får inte lägga ut gift eller på annat sätt skada katten. Det kan ge böter eller fängelse upp till två år.

Senast uppdaterad 2017-05-16

Väderprognos från:

yr.no, levererat av Meteorologisk institutt och NRK.

CHANGE LANGUAGE DISCLAIMER

You can use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Please select your preferred language in the list below. You can close this dialog box by clicking the ”x” in the upper right corner.